Το My-City.gr προτείνει για σήμερα μια συνταγή που συναντούσαμε τα παλαιότερα χρόνια,Ροστ μπιφ με μακαρόνια

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχάρι ψαχνό από κόντρα φιλέτο ή μπριζολίκι
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό αρετσίνωτο
  • 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
  • 10 κόκκοι μαύρο και πράσινο πιπέρι
  • 10 μικρά μπαστουνάκια κεφαλοτύρι
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες – ξεσποριασμένες και τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 γαρύφαλλο
  • 1 κόκκος μπαχάρι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη ή,και περισσότερο,ανάλογα με την οξύτητα της ντομάτας
  • 1 κιλό μακαρόνια Νο 5
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
  • κεφαλοτύρι τριμμένο για το πασπάλισμα
  • αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί και μ’ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες σε διάφορα σημεία και βάζουμε μέσα αλάτι,1 κομματάκι σκόρδο, από 1 κόκκο πιπέρι και 1 κομματάκι τυρί.Το δένουμε καλά με σπάγκο.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και,μόλις κάψουν,σοτάρουμε το κρέας απ’όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει καλά.Κατόπιν χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν ελαφρά μέχρι να γυαλίσουν.Κατόπιν σβήνουμε το φαγητό με το κρασί περιχύνοντάς το λίγο λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ζεστό ή ζωμό κρέατος και σιγοβράζουμε το φαγητό για 30 λεπτά.Έπειτα προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες,που μέσα έχουμε διαλύσει τον πελτέ,την ζάχαρη ,τα μυρωδικά και το αλάτι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας,να πιει τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του.Έπειτα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα,το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει,αφαιρούμε το σπάγκο και το κόβουμε σε φέτες.Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό,τα σουρώνουμε,τα περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο,τα σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με άφθονο κεφαλοτύρι.Κατόπιν στρώνουμε από πάνω τις φέτες του κρέατος και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.