Υλικά

  • σουπιές μικρές: 750 γρ., κατεψυγμένες ή φρέσκες με το μελάνι τους
  • ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας
  • κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
  • σκόρδο: 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα: 500 γρ.
  • λευκό ξηρό κρασί: 125 ml
  • ζωμό λαχανικών ζεστό: 2 λίτρα
  • βούτυρο: 30 γρ.
  • μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

 

  1. Ξεπαγώνετε και ξεπλένετε τις σουπιές. Τις καθαρίζετε και αποσπάτε τα σακουλάκια με το μελάνι τους. Πιέζετε τα σακουλάκια σε ένα σουρωτήρι και κρατάτε το μελάνι σε ένα μικρό μπολ.
  2. Κόβετε τις σουπιές σε δαχτυλίδια και τα πλοκάμια στη μέση. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα κομμάτια της σουπιάς και τα σοτάρετε 15′. Ρίχνετε κατόπιν το ζύζι και ανακατεύετε.
  3. Σβήνετε με το κρασί, το ζεστό ζωμό και το μελάνι και σιγοβράζετε το φαγητό 20′ (μπορείτε να προσθέτετε το ζωμό κατά μικρές ποσότητες και να συμπληρώνετε μόλις απορροφάται). Στο τέλος ρίχνετε το μαϊντανό, αλατοπίπερο και το βούτυρο και αφήνετε το ριζότο 2′-3′ ακόμη.

Πηγή:  www.icookgreek.com