Υλικά

  • 4 1/2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 15 γραμμάρια σαλέπι σε σκόνη

 

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη,χωρίς να βράσουν,και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα,το σαλέπι,τη μαστίχα και τις βανίλιες και τ’ανακατεύουμε  πολύ καλά,για να διαλυθεί το σαλέπι.Στο μείγμα με το σαλέπι προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα και,όταν φτάσουμε περίπου στη μέση,βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση.Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά,προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα,σουρώνουμε το μείγμα και,μόλις κρυώσει,ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη ή σε παγωτομηχανή για πήξει…Μπορείτε να το συνοδεύσετε με όποιο σιροπιαστό γλυκό επιθυμείτε με προτάσεις το κανταΐφι,την  καρυδόπιτα και φυσικά με γλυκό κουταλιού όπως βύσσινο,κεράσι και όποιο άλλο προτιμάτε.

Κάποιοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μετά από αυτή τη συνταγή θα θυμηθούν τον πλανόδιο παγωτατζή που περνούσε από τους δρόμους κι εκείνοι προμηθεύονταν το παγωτό τους…