Το My-City.gr σας παρουσιάζει την παραδοσιακή συνταγή για Πάστα Νουγκατίνα

Υλικά (για το παντεσπάνι)

  • 12 ασπράδια αυγών
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια τριμμένα αμύγδαλα
  • 2 κουταλάκια κοφτά κανέλα τριμμένη
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά (για το σιρόπι)

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 κουταλάκι χυμό λεμόνι
  • 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού

Υλικά (για την κρέμα)

  • 1,8 λίτρα γάλα
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 8 κρόκοι αυγών
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 3 βανίλιες
  • 4 γεμάτες κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι κορν φλάουρ

Υλικά ( για το γαρνίρισμα)

  • 1 κιλό σαντιγί
  • αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Σ’ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,το κορν φλάουρ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.Κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το γάλα και τη ζάχαρη,το ξύσμα και τις βανίλιες.Ανακατεύουμε το μείγμα και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει (όχι να φουσκώσει). Το υπόλοιπο γάλα το ρίχνουμε λίγο λίγο χτυπώντας με το σύρμα στο μείγμα με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.Όταν κάψει το γάλα στην κατσαρόλα,παίρνουμε λίγο λίγο το μείγμα από το χυλό και το προσθέτουμε μέσα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.Δουλεύουμε το μείγμα πάνω στην φωτιά με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά,τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ,για να μην κάνει πέτσα,και την αφήνουμε να κρυώσει.Για το παντεσπάνι σ’ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και,προσθέτοντας λίγη λίγη τη ζάχαρη,τη χτυπάμε στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά το μείγμα και μετά ρίχνουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και την κανέλα.

Σ’ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί,το βουτυρώνουμε καλά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδοψηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντάς το για 4-5 λεπτά.Παίρνουμε ένα κομμάτι παντεσπάνι από αυτά που κόψαμε και με ένα πινέλο το σιροπιάζουμε καλά.Με ένα κορνέ ρίχνουμε από πάνω μια ποσότητα κρέμας και τη σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι παντεσπάνι που το σιροπιάζουμε και αυτό.

Απλώνουμε μια ποσότητα σαντιγί και κρέμας και από πάνω γαρνίρουμε με σαντιγί και αμύγδαλα φιλέ.Μόλις ετοιμάσουμε όλες τις πάστες,τις βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και μετά τις σερβίρουμε.