Το φαγητό είναι ανάμνηση,μυρωδιές,αρώματα,παιδικά χρώματα και ξεγνοιασιά.Μυρωδιές και γεύσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό μας και με το πρώτο κιόλας ερέθισμα ξετυλίγονται μπροστά μας σαν ένα ολόδικο μας πράγμα λες και είμαστε εμείς οι δημιουργοί του,τόσο οικεία νιώθουμε…

Ποιος δεν έχει ζήσει ως παιδάκι το ατελείωτο παιχνίδι που με το που τελείωνε κατάκοπος καθώς πήγαινε στο σπίτι τον καλωσόριζε η μαμά ή η γιαγιά  με κεφτεδάκια στο μέγεθος που πρέπει να είναι (πολύ μικρά) ώστε να φας τόσα και να θες άλλα τόσα με συνοδευτικό χειροποίητες πατάτες κομμένες υπομονετικά στο χέρι μία μία ώστε να τις γευθεί όλη η οικογένεια.Φυσικά δεν έλειπε η κόκκινη σαλτσούλα…

Όλα ήταν γεμάτα αγάπη,μεράκι και μαγεία…Δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογική έννοια της μαγειρικής προέρχεται από τη λέξη μαγεία…Και ερχόμαστε στο 2018 και τέτοια κεφτεδάκια δεν έχω βρει όσο κι αν έχω ψάξει,υπάρχουν βέβαια ακόμα  νέοι άνθρωποι που αναβιώνουν την παράδοση τόσο στην διατροφή,στο τρόπο μαγειρέματος τους  όσο και στη διασκέδαση τους και με χαροποιεί γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλω να εξαλειφθεί,αλλά δεν είναι αυτά τα κεφτεδάκια…

Εγώ με τη γιαγιά μου Κατερίνα,χαρούμενη μετά τα κεφτεδάκια ακολουθούσε και δώρο...

Εγώ με τη γιαγιά μου Κατερίνα,χαρούμενη μετά τα κεφτεδάκια ακολουθούσε και δώρο…

Τα φαγητά είχαν ψυχή,αγνά υλικά,φρέσκα προϊόντα,μπαχάρια αλλά το σημαντικότερο είχαν σπιρτάδα και μια ρομαντική διαχείριση.Νομίζω επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα όταν πια όλη η οικογένεια είχε φάει τα πάντα και συνήθως η γιαγιά πήγαινε πάλι πίσω στην κουζίνα της ώστε να φτιάξει κι άλλα.

Τώρα που σκέφτομαι τις ποσότητες λέω δεν μπορεί τα τρώγαμε όλα αυτά;Η απάντηση μονομιάς είναι ναι μια χαρά τα τρώγαμε ΟΛΑ, ήταν πεντανόστιμα και το σημαντικότερο είχαν ποιότητα.Όταν πια ρώτησα τη γιαγιά μου Κατερίνα πως κατάφερε και έκανε τόσο νόστιμα φαγητά δεν είχε να μου δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση λες και της έβγαινε πηγαία αυτό.

Τα μυστικά της γιαγιάς Κατερίνας όμως για τα κεφτεδάκια είναι:

  • Το καλό ζύμωμα.
  • Η μεγάλη ποσότητα ψωμιού.
  • Τα μπαχάρια ήθελαν καλό ανακάτεμα και λίγο να μείνουν ώστε να γίνουν όλα τα υλικά ένα.
  • Επίσης το πλάσιμο να γίνεται πολύ καλά και διεξοδικά.
  • Τα κεφτεδάκια να είναι στο μέγεθος μικρά να κλείνουν στη παλάμη μας.
  • Στο τηγάνισμα χρειαζόμαστε αρκετό ελαιόλαδο καλής ποιότητας.Το λάδι να είναι  και παραπάνω από την μέση του κεφτέ.
  • Για να τους πετύχουμε ξεροψημμένους δεν πρέπει να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε.

Food Blogger

Κατερίνα Κουράκου