Μια σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση για τον Έλληνα συνθέτη Περικλή Λιακάκη.

Έχοντας στο πρόσφατο ενεργητικό του το 2017, μια επιτυχημένη έκθεση / εγκατάσταση που αποτέλεσε μια σύνθεση οπτικοακουστικών μέσων και φωτογραφίας με τίτλο «ΗΧΟΓΡΑΦΙΑ – AUDIOGRAPHY» στη Dépôt  Art Gallery, ο Περικλής Λιακάκης συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, κατακτώντας μια ιδιαιτέρως σημαντική διάκριση. Η σύγχρονη όπερα Chodorkowski που εμπνεύστηκε, συνέθεσε και παρουσίασε στο Αυστριακό κοινό, απέσπασε το βραβείο «Καλύτερη ανεξάρτητη παραγωγή όπερας 2017», στον διαγωνισμό «Αυστριακό Βραβείο Μουσικού Θεάτρου».

Στην Αυστρία το βραβείο αυτό είναι αντίστοιχο των Όσκαρ, καθώς οι διαγωνιζόμενες παραγωγές και καλλιτέχνες προτείνονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή σημαντικών προσωπικοτήτων στον χώρο της δημοσιογραφίας, της τέχνης και των γραμμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νικήτρια όπερα προτάθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή δημοσιογράφων και ανθρώπων της Τέχνης μαζί με άλλες 11 παραγωγές αρχικά, ενώ στην φάση των φιναλίστ, όπου ανακοινώθηκε τελικά και το βραβείο, έμειναν 5 διαγωνιζόμενες παραγωγές. Η απονομή των βραβείων έγινε στην μεγάλη αίθουσα της Volksoper Wien.

Η κύρια ιδέα της όπερας βασίζεται στην βιογραφία του Μιχαήλ Χοντορκόβσκι (Mikhail Khodorkovsky) δηλαδή, την άνοδό του ως νεαρού ιδιοκτήτη τράπεζας στα χρόνια της πτώσης της περεστρόικας αρχικά, κατόπιν την μεσουράνησή του ως ιδιοκτήτης της τεράστιας πετρελαϊκής εταιρίας JUKOS, και την τελική πτώση του με την στόχευσή του από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως αντικαθεστωτικού, την κατάρρευση της JUKOS και την φυλάκισή του.

Όπως εξηγεί ο Περικλής Λιακάκης:

«Είναι μια πολιτική όπερα όπου οι πρωταγωνιστές είναι υπαρκτά πρόσωπα και φυσικά ήταν αυτό που με τράβηξε αρχικά να ξεκινήσω να γράφω την όπερα. Αυτό όμως που με έκανε να δώσω ό,τι καλύτερο μπορούσα σε αυτό το εγχείρημα, ήταν η συνειδητοποίηση του πόσο παρόμοιες ήταν οι ιστορίες και οι μοίρες των απλών ανθρώπων, που είναι οι μακρινοί παρατηρητές του αέναου κυνηγιού για την εξουσία, τόσο στην Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης.

Η όπερα δεν προσπαθεί να πάρει το μέρος κανενός. Πιστεύω πως στην μοντέρνα όπερα δεν πρέπει να υπάρχουν καλοί ή κακοί, αλλά μόνο γεγονότα και αντιδράσεις σε αυτά. Καθαγιασμοί ή δαιμονοποιήσεις προσώπων αποφεύχθηκαν, όσο αυτό ήταν δραματουργικά δυνατό, και το κύριο μέλημά μου, ήταν η όπερα αυτή να μπορεί να μιλήσει το ίδιο σε έναν Ρώσο, όσο και σε έναν Αυστριακό ή έναν Έλληνα

Η πρεμιέρα της όπερας και οι 5 παραστάσεις που ακολούθησαν, δόθηκαν στο Ατελιέ της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης.

Λίγα λόγια για τον Περικλή Λιακάκη:

Ο Περικλής Λιακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Σύνθεση στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Ζει στην Βιέννη όπου και διδάσκει Σύνθεση και Ανώτερα Θεωρητικά στο μουσικό Πανεπιστήμιο, ως Επίκουρος καθηγητής.

Είναι μόνιμος συνεργάτης των μουσικοθεατρικών οργανισμών Sirene Operntheater και Dramagraz της Αυστρίας.

Για τα έργα του έχει βραβευθεί από το Αυστριακό Πρωθυπουργικό γραφείο, τη μουσική Ακαδημία του Γκρατς, της Βιέννης, την Αυστριακή μουσική εταιρεία Musikfonds καθώς και άλλους οργανισμούς.

 

Απόσπασμα της όπερας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=VLrOGVNvyXs

 

 

 

Γενικές πληροφορίες

 

Σύγχρονη Όπερα Chodorkowski

Όπερα για 13 μουσικούς και 12 τραγουδιστές

Διάρκεια: 110 λεπτά

 

Kυριότεροι ρόλοι:

 

Michail Chodorkowski: Clemens Kölbl

Vladimir Putin: Alexander Mayr

Marina Chodorkowskaia (μητέρα του Michail Chodorkowski): Ingrid Habermann

Iwan (ένας Ρώσσος): Sebastian Soules

Natascha (μια Ρωσσίδα): Lisa Rombach

Συντελεστές

Mουσική Σύνθεση/Διευθυνση ορχήστρας: Περικλής Λιακάκης

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Christine Tornquist

Σκηνικά: Andrea Költringer

Παραγωγή: Jury Everhartz/Sirene Operntheater

Please follow and like us:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *