Υλικά

  • 500 γρ. λουκάνικα χωρίς περίβλημα
  • 1 πακέτο κρουασάν ψημένα
  • 300 γραμ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά καρέ (ή κολοκύθι πράσινο)
  • 1 φλ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
  • 4 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 3 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος light
  • 5 μεγάλα αυγά
  • Φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Αλάτι (όσο επιθυμείτε)
  • 2 φλ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το ταψί
  • Σαλάτα της προτίμησης σας για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λουκάνικα από το περίβλημα. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία. Τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας  να διαλυθούν σε κιμά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί η κολοκύθα. Τρίβουμε λίγο πιπέρι. Τα βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Αφού κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το πεκορίνο τριμμένο, τη μισή γραβιέρα και μία δυο πρέζες μοσχοκάρυδο.Για τη λουκανικόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε ψημένα και κρύα κρουασάν. Τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια, σε μπουκιές. Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, για να στεγνώσουν και να ξεραθούν ελαφρά. Τα κρουασάν της χθεσινής ημέρας είναι ιδανικά γι’ αυτήν τη συνταγή.

Θα χρησιμοποιήσουμε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, διάστασης 30χ20 εκατοστά.

Αδειάζουμε τα υλικά στο πυρίμαχο σκεύος και τα στρώνουμε ώστε να ειναι ομοιόμορφη η επιφάνειά τους. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα για 1-2 λεπτά, ώστε να αφρατέψουν, και προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με το μείγμα αυγό-γάλα.

Μπορούμε να τα αφήσουμε για 15 λεπτά στον πάγκο και μετά να τα ψήσουμε. Ιδανικά όμως, για αφράτο αποτέλεσμα να τα σκεπάζετε με μεμβράνη τροφίμων και να τα αφήνετε στο ψυγείο μερικές ώρες (από 2 ώρες έως και ολόκληρη τη νύχτα).

Έπειτα,προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα  και τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα στην επιφάνεια. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά, για να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί το μείγμα.  Αφήνουμε για 10 λεπτά στον πάγκο και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας.

 

Πηγή: www.argiro.gr