Υλικά

  • 1 κουνέλι γύρω στο1 ½ κιλό
  • 10 μέτρια σε μέγεθος ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
  • 1 ½ φλ. ξηρό λευκό κρασι (ή μισό μισό λευκό και κόκκινο)
  • 1/3 φλ. ξύδι από κρασί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 2 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα 400 γραμ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κλαδάκι θυμάρι (ή φρέσκια ρίγανη)
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε για το στιφάδο, το κουνέλι σε 5-6 μερίδες. Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κάθε κρεμμύδι δηλ στα 6 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος τους. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στις αντιστάσεις ,θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα. 

Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια. Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κουνέλι σε μια στρώση. Καλύπτουμε το κουνέλι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση. Από πάνω κάνουμε μια στρώση τα ντοματάκια εμπορίου ή αν είναι φρέσκιες ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε το κουνέλι στιφάδο.

Μπήγουνε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το θυμάρι.

Περιχύνουμε με το κρασι, το ξύδι και το ελαιολαδο. Αλατοπιπερωνουμε. 

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Στο τέλος η σάλτσα θα είναι πυκνή και μειωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα. 

Απολαύστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι .

Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμήλωστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο. 

Εάν δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιήστε κεραμικό σκεύος ή πυρέξ. Σαν καπάκι βάλτε λαδόκολλα και σφραγίστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει ο ατμός από κανένα σημείο γύρω από το χείλος του σκεύους.

Πηγή: www.argiro.gr