Το My-City.gr σας παρουσιάζει Κουλουράκια ανεβατά Πασχαλινά

Υλικά

  • 870 γραμ. αλεύρι
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ φυτίνη
  • 30 γραμ βούτυρο
  • 225 γραμ. γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 50 γραμ. μαγιά
  • 1/2 κ.γλ μαχλέπι
Για το διάλυμα αυγού
  • 2 κρόκους
  • 5 κ.σ νερό
  • 1 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τα πασχαλινά ανεβατά κουλουράκια με μαγιά, λιώνουμε πρώτα το βούτυρο με τη φυτίνη και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά θρυμματισμένη με τα δάχτυλα και 1/3 φλιτζανιού από το συνολικό γάλα που πρέπει να είναι χλιαρό.

Ανακατεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων επιφανειακά το αλεύρι, ώστε να λιώσει η μαγιά. Αφού γίνει σαν κουρκούτι, αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, βάζοντας μια πετσέτα στον κάδο του μίξερ.

Ρίχνουμε κατόπιν το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε ελαφρά. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.

Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (φούρνο χλιαρό 45 βαθμούς C) για μία ώρα.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες 15-20 γραμ. περίπου και πλάθουμε φιτίλια 12-15 εκ. Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα ανεβατά, κοτσίδα, στρογγυλό, «S» τελικό ή στριφτό.

Τα βάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφού τα πλάσουμε όλα (αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν) τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε σε σβηστό χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν και να ανέβουν για 30 λεπτά.

Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι. Αφού ανέβουν τα κουλουράκια, τα αλείφουμε με το διάλυμα με πινέλο και τα αφήνουμε 15 λεπτά να στεγνώσει το αυγό.

Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα.

Πηγή: argiro.gr