Το My-City.gr σας παρουσιάζει εύκολο φιλέτο μπακαλιάρου με ελαφρύ κουρκούτι τεμπούρα

Υλικά

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • 140 ml. φυσικό ανθρακούχο νερό ή σόδα
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό (αν νηστεύετε ΜΗΝ βάλετε το αυγό…)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά για τηγανητά λαχανικά)
  • 8 φιλέτα κατεψυγμένου μπακαλιάρου
  • 300 ml. ελαιόλαδο από ραφιναρισμένα ελαιόλαδα, ειδικό για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία βάλτε για 10 λεπτά το μπουκάλι με το ανθρακούχο νερό/σόδα στην κατάψυξη για να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο. Αντίστροφα, μισή ώρα πριν ξεκινήσετε, βγάλτε απ’ την κατάψυξη τα φιλέτα του μπακαλιάρου και βάλτε τα σε νερό να ξεπαγώσουν, μέχρι να τηγανιστούν.

Ετοιμάζετε το υγρό μέρος του κουρκουτιού

Σε μεγάλο μπολ ρίξτε το αυγό και χτυπήστε το λίγο με ένα πιρούνι. Αν νηστεύετε απλά μην το βάλετε και ξεκινήστε με το νερό. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το παγωμένο ανθρακούχο νερό. Ανακατέψτε καλά χωρίς όμως απότομες κινήσεις για να μην εξατμιστούν οι φυσαλίδες του νερού. Η σύσταση γι’ αυτού του είδους τα κουρκούτια είναι αντί σύρμα να χρησιμοποιηθούν chop sticks που έχουν πολύ μικρή επιφάνεια και έτσι απλά ανακατεύουν το περιεχόμενο και δεν το “χτυπάνε”. Στη χειρότερη, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό πιρούνι.

Ενσωματώνετε τ’ αλεύρια στο κουρκούτι

Καταρχάς συνδυάζετε τα δυο αλεύρια (κανονικό και κορν φλάουρ) σε ένα και το ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε περί το 1/3 απ’ το αλεύρι στο μπολ με το μίγμα νερού-αυγού. Το ενσωματώνετε με μαλακές κινήσεις με τα τσοπ στικς να αρχίσει το υγρό να γίνεται χυλός.

Συνεχίζετε με το υπόλοιπο 1/3 και μετά με το τελευταίο τρίτο και το αλάτι. Οι κινήσεις σας με τα τσοπ στικς είπαμε ότι πρέπει να είναι μαλακές, δηλαδή πρέπει απλά να δημιουργείτε κυκλικές ροές ώστε σιγά-σιγά να δημιουργείται ένας χυλός, ό οποίος όμως δεν θα είναι εντελώς ενιαίος. Θα έχει σβόλους σε σημεία που το νερό δεν έχει πλήρως εισχωρήσει στο αλεύρι. Επίσης θα είναι αρκετά αραιός. Στην περίπτωση του κουρκουτιού τεμπούρα θέλουμε ακριβώς αυτήν την ατέλεια του αραιού χυλού με μικρούς σβόλους, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία πολυεπίπεδης κρούστας στο τηγάνισμα. Όταν ο χυλός έχει γίνει, τον βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

 Προετοιμασία για τηγάνισμα

Όταν έχουν ξεπαγώσει πλήρως τα φιλέτα του μπακαλιάρου και έχει περάσει η μισή ώρα του κουρκουτιού στο ψυγείο, είστε έτοιμοι για το τηγάνισμα. Θα βάλετε το λάδι σε τηγάνι σε δυνατή ένταση να κάψει. Μέχρι να κάψει θα περάσετε τα φιλέτα απ’ τον αραιό χυλό. Χωρίς να τ’ αλευρώσετε πριν. Θέλετε να πάρουν μόνο ένα λεπτό στρώμα χυλού για να είναι πανάλαφρο το κουρκούτι.

Τηγάνισμα

Όταν η θερμοκρασία του λαδιού έχει φτάσει μεταξύ 180ºC- 190ºC, ήρθε η ώρα για τηγάνισμα.

Βάζετε προσεκτικά τα φιλέτα μέσα στο καυτό λάδι ακουμπώντας τα με κίνηση που απομακρύνονται από σας, για να μην πεταχτούν λάδια πάνω σας. Τα αφήνετε γύρω στο ένα λεπτό να πάρουν χρώμα από κάτω και μετά τα γυρνάτε για να πάρουν κι’ απ’ την άλλη. Η διαδικασία τηγανίσματος θα πάρει συνολικά όχι περισσότερο από 3 λεπτά. Τα αφαιρείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε εφόσον χρειάζεται, σε άλλα φιλέτα.

Προαιρετικό τηγάνισμα λαχανικών

Αν τελειώνοντας την διαδικασία θέλετε να τηγανίσετε και κολοκυθάκια ή μελιτζάνες στο ίδιο κουρκούτι, κάντε την ίδια δουλειά. Μια ιδέα είναι να προσθέσετε και μια κουταλιά ζάχαρης στον χυλό, πριν βάλετε τα κολοκυθάκια.

Πηγή: caruso.gr