To My-City.gr σας παρουσιάζει Γιορτινό πιλάφι με κρούστα

Υλικά

  • 3 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
  • 1/2 φλ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.γλ. κάρδαμο (κακουλέ) σποράκια σπασμένα
  • 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • 1 φλ. χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης
  • 1½ φλ. ρόδι καθαρισμένο

Εκτέλεση

Για το γιορτινό ρύζι πιλάφι, πλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει καθαρό, για να φύγει το άμυλο ρυζιού και σουρώνουμε.

Βράζουμε το νερό, αλατίζουμε όταν πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι. Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση και βράζουμε ακριβώς για 5΄. Σουρώνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα ξερά φρούτα.

Λιώνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πιπέρι και το κακουλέ και ανακατεύουμε μέχρι η μυρωδιά του τελευταίου να είναι έντονη.

Απλώνουμε μία στρώση ρύζι χαλαρά να μην πατηθεί, μία στρώση ξερά φρούτα και τελειώνουμε με μία στρώση ρύζι, χαλαρά, να μην πατηθεί, να είναι αφράτο.

Κρατάμε ανάποδα την κουτάλα και μπήγουμε στο ρύζι το χερούλι της κουτάλας,  κάνοντας 5-6 τρύπες. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, κλείνουμε καλά με το καπάκι, να σφραγίσει η κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη υγρών, για 35΄, χωρίς να ανοίξουμε την κατσαρόλα, μέχρι να πιάσει το ρύζι κρούστα στη βάση της.

Με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ροδίζουμε για 2΄-3΄ τα φιστίκια Αιγίνης. Απλώνουμε το ρύζι χαλαρά σε πιατέλα, σπάμε την κρούστα στη βάση και ανακατεύουμε τα κομμάτια της στο ρύζι, πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και τα ρόδια και σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr