Το My-City.gr σας παρουσιάζει συνταγή για Γιορτινό κοτόπουλο τηγανιά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 30 γραμ. ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 1 μήλο καθαρισμένο (κομμένο σε μικρά καρέ)
  • 50 γραμ. κονιάκ
  • 50 γραμ. μαυροδάφνη
  • 200 γραμ. ζωμό κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
  • 10 κάστανα βρασμένα
  • 10 γραμ. κρύο βούτυρο
  • λίγο σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα
Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι
  • 400 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1750 γραμ. ζωμό κότας
  • αλάτι κατά βούληση
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (ή πεκορίνο)

Εκτέλεση

Για την τηγανιά κοτόπουλο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω, για 2-3′ από κάθε πλευρά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2-3′ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το μήλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάστανα. Σοτάρουμε για 2′.

Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και το ζωμό και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει με την θερμοκρασία των υλικών. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι

Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση. Αλατίζουμε κατά βούληση. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει.. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ να σταθεί για 5 λεπτά, σκεπασμένη. Σερβίρεται ζεστός κι αφράτος.

Πηγή: www.argiro.gr