To My-City.gr σας παρουσιάζει Αυθεντικό,χριστουγεννιάτικο panettone

Υλικά

  • 700 γραμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 10 γραμ. μαγιά
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 60 γραμ. νερό
  • 4 κρόκοι αυγού
  • 170 γραμ. βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 5 γραμ. αλάτι
  • 2 γραμ. βανίλια
  • 150 γραμ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 100 γραμ. πορτοκάλι ψιλοκομμένο
  • 50 γραμ. μοσχολέμονο ψιλοκομμένο
  • Για το γλάσο
  • 50 γραμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 50 γραμ. βερίκοκα ξερά
  • 20 γραμ. μέλι
  • 20 γραμ. ζάχαρη
  • 30 γραμ. αλεύρι
  • 10 γραμ. σιμιγδάλι
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 20 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στο μίξερ 50 γραμμάρια αλεύρι, 3 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 20 γραμμάρια νερό για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί μέχρι να γίνει τριπλάσια σε όγκο.

Προσθέτουμε 50 γραμμάρια αλεύρι, 3 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη και 20 γραμμάρια νερό μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Πάλι αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας αυτή τη φορά 100 γραμμάρια αλεύρι, 4 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 1 κρόκο και 20 γραμμάρια νερό. ‘Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα αφήνουμε να τριπλασιαστεί η ζύμη.

Προσθέτουμε ξαναζυμώνοντας το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο και τη βανίλια.

‘Όταν το ζυμάρι γίνει ελαστικό προσθέτουμε τις σουλτανίνες, το πορτοκάλι και το μοσχολέμονο.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε δύο σκεύη. Σκεπάζουμε με ένα πανί ή με μια μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Στη συνέχεια πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε μπαλάκια και τοποθετούμε σε φόρμες για panettone. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε μέχρι η ζύμη να αγγίξει το χείλος της φόρμας.
Απλώνουμε λίγο από το γλάσο που έχουμε ετοιμάσει και αμύγδαλο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά περίπου.

Μετά το ψήσιμο θα έχει αποκτήσει 3 με 4 φορές τον όγκο του. Το αφήνουμε ξεσκέπαστο για 10 περίπου ώρες και το καταναλώνουμε μετά από 1 μέρα το πολύ.

Εκτέλεση για το γλάσο:
Αλέθουμε σε μπλέντερ τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα και το σιμιγδάλι. Βάζουμε στο μίξερ το μείγμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.

Μπορούμε πάνω από το panetonne να απλώσουμε μαρμελάδα φράουλα ή ζάχαρη άχνη. Το γλυκό μας μπορεί να διατηρηθεί για 25 ημέρες.